Условия за рекламация

Flo-gift.com предлага на потребителя крехки, чупливи и податливи на климатични условия артикули и не носи отговорност за нарушена цялост на продукти, било то от транспорта или влиянието на времето. В случай на повредено растение или подарък при транспорта рекламация трябва да се заяви към фирмата, извършила куриерската услуга- фирма Еконт Експрес.

Поради това,че Flo-gift.com работи със стоки които е възможно да влошава бързо качествените си характеристики, единствения начин за рекламация е вмомента на получаване на поръчката при опция ПРЕГЛЕД при куриера. Само тогава и не по-късно от този момент можете да направите рекламация, като заявите на куриера да се свърже с нас, за да уредим начина на компенсация.

При объркан продукт от наша страна или получено растение с дефект, който не е описан, замяната е за наша сметка. Като при тези случаи също момента за заявяване на рекламация е при прегледа на поръчката в куриерската фирма.

Веднъж предадена поръчката от куриера на клиента последният няма право да заяви рекламация и Flo-gift.com не може да я приеме.

За даден продукт е възможно растението, което клиентът получава, да се различава в известна степен от сниманото в сайта – може да има леко разминаване по отношение на височина, големина на саксията, брой цветове/цветоноси, листна маса. Това е напълно нормално тъй като всяко растение е уникално. Подобни различия не са повод за рекламация и в такъв случай тя няма как да бъде уважена.